tiistai 24. kesäkuuta 2008

Valoa synkkyyteen

Sataa, sataa aina vaan ja sisällä on pimeää. Kaivoin esille nuoruuden väkerrykseni, Björklampun. Aikoinaan sen sähköistyksen hajoaminen oli kova paikka. Sittemmin en ole lamppua osannut edes kaivata, kunnes vähän aikaa sitten katsoin Dancer in the Darkin toistamiseen. Ohjaaja Lars von Trieristä voidaan olla montaa mieltä, mutta elokuva on loistava. Björk, kuten muutkin näyttelijät tekevät upeaa työtä. Elokuva ei tuo valoa synkkyyteen, päinvastoin. Mutta Björklamppu tuo nyt, kun viritin siihen jouluvalot. En vain tiedä olenko kasvanut lampusta jo ohi? Onneksi kuvan voi vaihtaa.

15 kommenttia:

violet kirjoitti...

Ensinnäkin: se elokuva on minusta yksi parhaista mitä olen ikinä katsellut. Se on karmea, kaunis, herkkä, rujo.
Björk Selmana on ihana.
Ja sitten; tuo lamppu on loistoidea. Saanko udella miten....?

Killisilmä kirjoitti...

Älä vaihda kuvaa, tuo on hieno! No jaa, minä olen sen verran Björk-fani, etten kai voi muuta mieltä ollakaan. Mutta lamppu on kyllä oikeasti hyvä, olipa fani tai ei.

Dancer in the Dark on ihan käsittämättömän hieno elokuva. Näin sen eka kertaa, kun se tuli telkkarista. Elokuvan katsottuani olin tyytyväinen, etten aikoinaan mennyt teatteriin sitä katsomaan. Jos olisin mennyt, mut ois saanut varmasti viedä kantamalla teatterista ulos, niin pökerryksissä olin elokuvan nähtyäni.

HeidiHelmiina kirjoitti...

Violet, elokuva on kyllä ensiluokkainen.

Lampun runko on kirpputorilta ostettu lastenvalaisin. Vaihdoin kuvan Björkiksi. Kuva on kalvolla sekä paperilla ja kun nämä ovat päällekkäin tulee hieman kolmiulotteinen vaikutelma (joka kuvasta ei kyllä välity).

Killisilmä, Björk oli jonkinlainen esikuvani ennenmuinoin. Vähän sellainen kapinallinen, erilainen, erikoinen. Ihailin enemmän persoonana kuin musiikin vuoksi. Joutsenpuku on kyllä ylilyönti, jota en ole koskaan ymmärtänyt.

violet kirjoitti...

Pitää vielä lisätä tuosta elokuvasta;
asuin Ranskassa kun se tuli ensi-iltaan. Menin katsomaan enkä huomannut että menin ranskaksi dupattuun leffaan...katselin sitkeästi silti loppuun asti vaikka oli kuvottavaa miten Björk "puhui ranskaa'..sitten menin katsomaan elokuvan alkuperäisenä, sitten ostin videon,s itten ostin dvd:n...

Killisilmä kirjoitti...

Minä taas viittaan kintaalla hänen persoonansa erikoisuudelle. Tykkään nimen omaan hänen musiikistaan.

Halusin lisätä sen, että minusta Björk ei tuossa elokuvassa oikeastaan näyttele. Hän ON Selma.

HeidiHelmiina kirjoitti...

Killisilmä, olen samaa mieltä että Björk ei näyttele vaan elää Selmana.

Kuulostaa hassulta, mutta jos meillä aikoo kuunnella Björkiä on se paras tehdä luurit korvilla. Vaikka oikeasti haluan ilmaa korvien ja musiikin väliin. Koiramme ei pidä Björkistä, se tulee levottomaksi. Kun ei tiedä miten koira kuulee?

Merja kirjoitti...

Tykkaan myos hirveasti siita elokuvasta. Pitaakin katsoa se uudestaan.

Lamppu on tosi hieno! Olen monesti ajatellut ideoida valokuvalamppuja... mutta se on jaanyt..

HeidiHelmiina kirjoitti...

Merja, kannustan sinua molempiin siis katsomaan elokuvan ja ideoimaan kuvista lamppuja. Olen nähnyt myös jossain lehdessä dioista tehdyn lampun.

maijja kirjoitti...

En ole nähnyt leffaa - järkyttävä paljastus. Mutta musiikkia, ah kyllä. Ja lamppusi on hyvä! Voisin ideoida vastaavaa.

virkattu lintu kirjoitti...

Minäkään en ole tuota elokuvaa vielä nähnyt, kiinnostaisi kyllä!
Itse taidan ihailla Björkiä etenkin hänen persoonansa vuoksi. Vaikka onhan se musiikkikin kyllä sangen hienoa, välillä tosin ehkä hiukan liian kiljahtelevaa tai omituista makuuni :)

Ja lamppu on tosi hieno!

Sooloilija kirjoitti...

Voi siitä on vuosia kun olen tuon elokuvan nähnyt, en edes oikein muista siitä kaikkea eli uusinnan paikka olisi!

Muistan että niihin aikoihin kun sitä elokuvaa kuvattiin niin se oli Björkille itselleen kova pala; hän kai otti roolin niin tosissaan ja lähes eli Selmana kuukausikaupalla! Sen jälkeen hän muistaakseni jossain totesikin, ettei ikinä enää rupea sellaisiin näyttelijän projekteihin.
Ja eikö hän olekin enemmän musiikkiin keskittynyt viime vuosina..

Samoja kokemuksia oli ollut Eminemillä kun hän näytteli pääosan 8mile-elokuvassa, joka on jäänyt hänen ainoaksi elokuvaroolikseen, hänen omasta tahdostaan. Niin rankkaa oli ollut näytellä omakohtaista tarinaa..

Tuo lamppu on hyvin persoonallinen, kaunis. Björk muistuttaa paljon niitä tyttöjä jotka esiintyvät tekemissäsi kuvissa..

HeidiHelmiina kirjoitti...

Maijja, kuten näistä kommenteistakin käy ilmi, niin elokuva kannattaa ehdottomasti katsoa.

HeidiHelmiina kirjoitti...

Paperisydän, samoin suosittelen katsomaan elokuvan. Minusta on hienoa, että on Björkin kaltaisia persoonallisuuksia. Olisi kamalaa, jos olisimme kaikki samasta muotista.

HeidiHelmiina kirjoitti...

Sooloilija, mielenkiintoista tietoa. Uskon ja ymmärrän tuon, että rankka rooli on raskas ja omaankin elämään hyvin paljon vaikuttava ja ahdistava. Joskus olen lukenut jonkun ammattinäyttelijänkin kommentoineen samaa, vaikka luulisi että heillä olisi ehkä myös enemmän ammattitaitoa nollautua ja palautua roolista.

Niin muuten muistuttaa, enpä ole ajatellut. Alitajuntaisia makumieltymyksiäni.

Anne kirjoitti...

Ihan mieletön tuo lamppu! Vau!

Björkiä kuuntelin joskus silloin kun hän nousi julkisuuteen, mutta nyt en enää tiedä, minkälaista musiikkia hän tekee (vai tekeekö ollenkaan). Ja aasinsiltana vielä: Islannissa haluaisin ehdottomasti joskus käydä!